https://islamansiklopedisi.org.tr/asim-b-adi
Kaynaklarda künyesi Ebû Abdullah diye de kaydedilir. Fiilen Bedir Savaşı’na iştirak etmemiş olmasına rağmen ittifakla “Bedrî” kabul edilmiştir; zira Hz. Peygamber Bedir’e giderken gördüğü lüzum üzerine Âsım’ı Medine’nin Kubâ ve Âliye bölgesi halkının başında bırakmış, savaş sonrasında da ganimetten payını vermiştir.
Âsım b. Adî Hz. Peygamber’le birlikte diğer bütün savaşlara katıldı. Tebük Seferi hazırlıkları sırasında orduya yetmiş vesk hurma bağışladı. Sefer dönüşünde Hz. Peygamber onu Mâlik b. Duhşüm es-Sâlimî ile birlikte, münafıkların İslâmiyet aleyhindeki faaliyetlerini daha rahat bir şekilde sürdürmek için yaptırdıkları Mescid-i Dırâr’ı ortadan kaldırmakla görevlendirdi. İki sahâbî bu görevi başarıyla tamamladı.
Mülâane ile ilgili rivayetlerin çoğunda konuyu Hz. Peygamber’e arzeden aracı kişi olarak görülen Âsım b. Adî’den oğlu Ebü’l-Beddâh, Sehl b. Sa‘d ve Şa‘bî rivayette bulunmuşlardır. Mina’da şeytan taşlama ile ilgili olarak Hz. Peygamber’den naklettiği bir hadis de Ebû Dâvûd, Tirmizî, Nesâî, İbn Mâce, el-Muvaṭṭaʾ ve Dârimî’de rivayet edilmiştir.
Âsım b. Adî 115 veya 120 yaşlarında vefat etmiştir.
BİBLİYOGRAFYA
Wensinck, el-Muʿcem, “ʿÂsım b. ʿAdî” md.
Müsned, V, 450.
Vâkıdî, el-Meġāzî, I, 101, 114, 160; II, 719; III, 991, 1046-1048, 1115.
İbn Sa‘d, eṭ-Ṭabaḳāt, II, 12.
İbn Kuteybe, el-Maʿârif (Ukkâşe), s. 326.
İbnü’l-Esîr, Üsdü’l-ġābe, III, 114-115.
İbn Hacer, el-İṣâbe (Bicâvî), II, 346.
a.mlf., Tehẕîbü’t-Tehẕîb, V, 49.