ÇENG - TDV İslâm Ansiklopedisi

ÇENG

چنك
Müellif: AYHAN GÜLDAŞ
ÇENG
Müellif: AYHAN GÜLDAŞ
Web Sitesi: TDV İslâm Ansiklopedisi
Yayımcı: TDV İslâm Araştırmaları Merkezi
Baskı Tarihi: 1993
Erişim Tarihi: 22.12.2024
Web Adresi:
https://islamansiklopedisi.org.tr/ceng
AYHAN GÜLDAŞ, "ÇENG", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/ceng (22.12.2024).
Kopyalama metni

Kanuna benzeyen ve dik tutularak çalınan bu saz, şekil bakımından Batı mûsikisi sazlarından harpa benzer. İlk örneklerine Sumerler’de rastlanan ve adına zagsal denen bu sazın yedişerli üç takım halinde yirmi bir teli bulunmaktaydı. Zagsal kelimesi Sumerce’de “Tanrı’ya karşı şükran duygularını bildirme ve O’nu övme” mânasına gelmektedir. Bu maksatla hazırlanmış duaların okunmasına bu sazla eşlik edildiğinden saza da zagsal denilmiştir. Kelimenin sonraları Asurlular’da zakkal ve çaggal, Keldânîce’de çangal haline geldiği, daha sonra da Farsça’da çeng şeklini aldığı belirtilmektedir.

Abdülkādir-i Merâgī Câmiʿu’l-elḥân’ında, Ahmed oğlu Şükrullah Mûsiki Risâlesi’nde ve Seydî el-Maṭlaʿında çeng hakkında ayrıntılı bilgi vermektedirler. Bunlara göre saz çanak, boyun, perde, deste ve kirişler olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. Çanak tambura şeklinde olup tek parçadan ibarettir. Boyun kısmı at boynu gibi uzun ve eğridir. Perde kısmı ise iki karışa yakın uzunluktadır. Çengin genel olarak sekizerli üç grup halinde yirmi dört kirişi (tel) vardır. “Had”, “zîr” ve “müselles” adını alan bu gruplardan zîrler sol elin, diğerleri ise sağ elin parmaklarıyla çalınır. Sol kola alınarak çalınan çeng parmağa geçirilen mızrapla da çalınabilir. Çeng çalana çengî denir. XVII. yüzyıl bestekârlarından Mevlevî Yûsuf Dede Efendi Türk mûsikisinin tanınmış çeng ustalarındandı. Evliya Çelebi Seyahatnâme’sinde zor bir saz olduğu için çeng çalana çok az rastlandığından bahseder.

Çeng Türk mûsikisinde XVII. yüzyılın sonuna kadar büyük rağbet görmüştür. Ağaçtan yapılmış olan bu çenglerin yirmi dört ipek teli vardı. Ancak çengde kanundaki gibi bir mandal düzeni bulunmadığı için icra esnasında Türk mûsikisinin küçük ve büyük “mücennep” aralıklarını elde etmek mümkün değildi. Bunları elde etmek için her defasında tellerin yeniden düzenlenmesi gerekiyordu. Dolayısıyla fazla kullanışlı olmayan bu saz XVII. yüzyıldan sonra terkedilmiştir.

Klasik Türk şiirinde çok geçen çeng, bazı edebî sanatların ifade edilmesinde bir vasıta olarak kullanılmıştır. XV. yüzyıl Osmanlı şairlerinden Ahmed-i Dâî, Çengnâme adlı 1446 beyitlik eserinde çengi alegorik ve mistik biçimde anlatmaktadır. Ayrıca aynı yüzyılın Çağatay şairlerinden Ahmedî de Münâzara (telli sazlar atışması) adı verilen eserinde diğer sazlar arasında çenge de yer vermiştir. Divan şairleri çeng ile âşığın bükülen beli arasında bir münasebet kurmuşlar, ayrıca beli bükülen yaşlı insanları çengin yay gibi eğri biçimine benzetmişlerdir. Sesi bakımından da ağlama, inleme, gam ve hicran için müşebbeh olarak kullanılmıştır.


BİBLİYOGRAFYA

Seydî, el-Maṭlaʿ, TSMK, III. Ahmed, nr. 3459, vr. 35b.

Mahmut Ragıp Gazimihal, Musıki Sözlüğü, İstanbul 1961, s. 55.

Abdülkādir-i Merâgī, Câmiʿu’l-elḥân (nşr. Takī Bîniş), Tahran 1987, s. 202-203.

, I, 636, 638.

H. G. Farmer, Turkish Instruments of Music in the Seventeenth Century: As Described in the Siyāḥat nāma of Ewliyā Chelebī, Glasgow 1937, s. 32-33.

Gönül Alpay, Aḥmed-i Dāʿī and His Çengnāme (An Old Ottoman Mesnevī), Cambridge 1975.

a.mlf., “Çengnâme’de Musikî Terimleri (Perde, Nağme, Makam, Seyir, Şube, Terkip, Âvâz)”, Araştırma, sy. 10, Ankara 1976, s. 83-97.

Rauf Yektâ, “Türk Sazları III”, , II/5 (1331), s. 235-236.

Osman Şevki Uludağ, “Çenknâme”, , sy. 62 (1953), s. 57-59.

İsmail Baha Sürelsan, “Çenk’e Dair”, a.e., sy. 205 (1965), s. 4-5.

Hedwig Usbeck, “Türklerde Musiki Aletleri”, a.e., sy. 240 (1968), s. 28-29.

Ayhan Güldaş, “Divan Şiirinde Türk Musikisi Sazları”, San‘at ve Kültürde Kök, sy. 5, İstanbul 1981, s. 26-27.

Kemal Eraslan, “Ahmedî, Münazara, Telli Sazlar Atışması”, , XXIV (1986), s. 129-204.

, I, 347-348.

, I, 198-199.

Bu madde TDV İslâm Ansiklopedisi’nin 1993 yılında İstanbul’da basılan 8. cildinde, 268-269 numaralı sayfalarda yer almıştır. Matbu nüshayı pdf dosyası olarak indirmek için tıklayınız.
TDV İslâm Ansiklopedisi'nden rastgele bir madde okumak ister misiniz?
BAŞKA BİR MADDE GÖSTER