Muhammed b. Gāzî el-Malatyevî’nin Anadolu Selçuklu Sultanı İzzeddin Keykâvus (1211-1220) adına yazdığı nasihatnâme türünde eseri.bk. MUHAMMED b. GĀZÎ محمّد بن غازي
BÂTINİYYE الباطنيّة Nasların zâhirî mânalarını kabul etmeyen, gerçek anlamları ancak Tanrı ile ilişki kurabilen “mâsum imam”ın bilebileceği temel görüşünü savunan aşırı fırkaların ortak adı.
İCTİHAD الاجتهاد Nassın lafız ve mânasından hareketle, nassın bulunmadığında da çeşitli istinbat metotları kullanılarak şer‘î hüküm hakkında zannî bilgiye ulaşma çabasının genel adı.
Kur’ân-ı Kerîm’in uzun sûrelerinden Bakara, Âl-i İmrân, Nisâ, Mâide, En‘âm, A‘râf ve Tevbe’nin (veya Yûnus) ortak adı.bk. SÛRE السورة
LUGAZ اللغز Lafız veya mahiyet özellikleri belirtilerek bir nesnenin adının bulunması istenen, Arap, Fars ve Türk edebiyatlarında bir belâgat terimi, genellikle manzum bir söz sanatı.
Sinan Paşa’nın (ö. 891/1486) Nasîhatnâme adıyla da bilinen mensur ahlâk kitabı.bk. SİNAN PAŞA
NAZMÜ’l-KUR’ÂN نظم القرآن Kur’ân-ı Kerîm’in lafız, mâna ve tertip bakımından insicamlı olduğunu ortaya koyan ilim dalı ve bu alanda yazılan eserlerin ortak adı.
XVIII. yüzyılda yaşayan Türk bestekârı Kemânî Hızır Ağa’nın Hızır Ağa Edvârı adıyla da tanınan mûsiki nazariyatına dair Türkçe eseri.bk. HIZIR AĞA
VÜCÛH ve NEZÂİR الوجوه و النظائر Kur’an’da bir kelimenin farklı yerlerde kazandığı değişik mânaları mükerrerleriyle birlikte inceleyen bilim dalı ve bu dalda yazılan eserlerin ortak adı.
TDV İslâm Ansiklopedisi'nden rastgele bir madde okumak ister misiniz?