Muhaliflerince Şeytânüttâk diye anılan aşırı Şiî Ebû Ca‘fer Muhammed b. Ali b. Nu‘mân el-Ahvel’e (ö. 160/777 [?]) nisbet edilen Nu‘mâniyye fırkasının diğer adı.bk. ŞEYTÂNÜTTÂK شيطان الطاق
Muhammed el-Bâkır’ın öğrencilerinden Şeytânüttâk diye anılan Ebû Ca‘fer Muhammed b. Ali b. Nu‘mân el-Ahvel’e (II./VIII. yüzyıl) nisbet edilen aşırı bir fırka.bk. ŞEYTÂNÜTTÂK شيطان الطاق
el-OSMÂNİYYE العثمانيّة Câhiz’in (ö. 255/869) Hz. Ebû Bekir’in Hz. Ali’den üstün olduğuna ve Şîa’nın imâmet konusundaki görüşlerinin eleştirisine dair eseri.
SÜLEYMAN SIRRI Beyazıt Camii dersiâmı, dil ve din âlimi.
REYHÂNETÜ’l-ELİBBÂ ريحانة الألبّا Şehâbeddin el-Hafâcî’nin (ö. 1069/1659), çağdaşı olan şair, edip ve âlimlerin biyografileriyle çeşitli tarihî, edebî ve dinî konuları ihtiva eden eseri.
FİLOZOF Varlık, bilgi, dil ve değerler alanıyla ilgili problemleri akılcı ve tenkitçi bir yaklaşımla ele alıp temellendirmeye çalışan düşünce adamı.
BASRİYYÛN البصريّون II-IV. (VIII-X.) yüzyıllar arasında Basra’da yetişen ve Arapça’nın gramer kaidelerini tesbit etmeye çalışan dilcilerle bunların görüşlerini benimseyen âlimlere verilen ad.