BÎRÛNÎ البيروني Astronomi, matematik, fizik, tıp, coğrafya, tarih ve dinler tarihi başta olmak üzere çeşitli alanlarda önemli eserler veren, Türk-İslâm ve dünya tarihinin en tanınmış ilim adamlarından biri.
BASÎT البسيط Tıp, gramer, mantık, fizik ve felsefede çeşitli anlamlarda kullanılan bir terim.
SARAÇ, Mustafa Celal Cumhuriyet döneminin ilk fizik profesörlerinden, bilim tarihçisi.
SEMA السماء Kur’ân-ı Kerîm’de fizik ve fizik ötesi boyutuyla gök için kullanılan bir kelime.
İbn Sînâ’nın (ö. 428/1037) mantık, fizik ve metafiziğe dair eseri.bk. İBN SÎNÂ ابن سينا
METAFİZİK Var olması bakımından varlığı konu edinen, fizik ötesi sebepler ve bilginin ilkelerini araştıran felsefe disiplini.
FELSEFE-i ÛLÂ الفلسفة الأولى Teorik felsefenin varlığı varlık olarak ele alan, Tanrı ve diğer fizik ötesi varlıkları ve tabii ilimlerin ilkelerini araştıran bölümü; ilk felsefe, metafizik.
ELEM الألم İnsanın fizikî ve psikolojik yapısının duyduğu acı ve ıstırap anlamında bir terim.
ŞEMÂİL الشمائل Hz. Peygamber’in fizikî ve ahlâkî özelliklerini ifade eden bir terim ve bu konuda yazılan eserlerin ortak adı.
HİLYE حلية Bilhassa Hz. Peygamber’in fizikî özellikleri, bunları anlatan edebî eserler ve aynı konuda hüsn-i hatla yazılmış levhalar için kullanılan terim.
Âzat edilen köle veya câriyenin fizikî özellikleri, dinî ve etnik kökeni, âzat tarihi ve şartlarını ihtiva eden, “âzat kâğıdı” da denilen belge.bk. KÖLE
Hâkānî Mehmed Bey’in (ö. 1015/1606) Hz. Peygamber’in fizikî özelliklerini anlattığı, türünün ilk ve en önemli örneği kabul edilen mesnevisi.bk. HÂKĀNÎ MEHMED BEY
İBNÜ’l-HEYSEM ابن الهيثم Optiğin gelişmesine yaptığı önemli katkılarla tanınan Ortaçağ’ın en büyük fizikçisi; matematikçi-astronom, filozof.
TDV İslâm Ansiklopedisi'nden rastgele bir madde okumak ister misiniz?