CEBELİBEREKET جبل بركت Eski adı Gâvurdağı olan bugünkü Amanos dağlarının Düldül dağından Belen Boğazı’na kadarki bölümüne ve merkezi Yarpuz olan sancağa verilen ad.
Muhammed b. Abdullah et-Timurtaşî’nin Tenvîrü’l-ebṣâr adlı eserine Haskefî’nin ed-Dürrü’l-muḫtâr adıyla yazdığı şerh üzerine İbn Âbidîn’in (ö. 1252/1836) kaleme aldığı hâşiye.bk. İBN ÂBİDÎN, Muhammed Emîn ابن عابدين ، محمد أمين
ZÂHİRÜ’r-RİVÂYE ظاهر الرواية Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî (ö. 189/805) tarafından kaleme alınan ve Hanefî mezhebinin kuruluş dönemi temel görüşlerini ihtiva eden eserlerin ortak adı.
SÎRETÜ BENÎ HİLÂL سيرة بني هلال Benî Hilâl adı verilen kabileler topluluğunun Arap yarımadasından Kuzey Afrika’ya ve Mağrib’e hicretlerini ve mücadelelerini anlatan göç destanı.
ÂD عاد Kur’ân-ı Kerîm’de adı geçen eski bir Arap kavmi.
CEBELİTÂRIK جبل طارق İspanya’nın güneyinde aynı adı taşıyan dağın eteğinde kurulmuş kasaba ve Avrupa ile Afrika’yı birbirinden ayıran boğaz.
DARIDERE Bulgaristan’ın güneyinde bugünkü adı Zlatograd olan eski bir Osmanlı kasabası.
SEMÛD ثمود Kur’ân-ı Kerîm’de adı geçen ve Hz. Sâlih’in tebliğ faaliyetinde bulunduğu bir Arap kavmi.
ESKİCUMA Kuzeydoğu Bulgaristan ovasında şimdiki adı Târgoviște olan, küçük bir kasaba.
AMR b. ÂS CAMİİ Kahire’de Mısrü’l-kadîme adıyla da anılan Fustat’ta Amr b. Âs tarafından yaptırılan cami.
KUNGRAT Başlangıçta bir Moğol kabilesi, sonraları Orta Asya’da bir Türkmen kabilesinin adı, Orta Orda Kazan Hanlığı’nın beş boyundan biri.
BATI TRAKYA Karadeniz, Marmara ve Ege denizleriyle Balkan-Rodop dağ silsilesi arasında kalan ve Trakya adı verilen arazi parçasının batı kesimi.
Gazneliler, Altın Orda hanları, Timurlular ve Akkoyunlular tarafından kullanılan, bugün Kazakistan’ın para biriminin adı olan gümüş sikke.bk. SİKKE السكّة
ALP Eski ve yeni birçok Türk lehçesinde “kahraman, cesur, yiğit ve gazi” mânalarına gelen şahıs adı, sıfat ve unvan.
ESÂME اسامه Kapıkulu askerlerinin isim ve maaşlarının kayıtlı olduğu defterleri, bu defterlerdeki isimleri ve daha çok burada adı geçenlerin ellerindeki belgeyi ifade eden tabir.
DÂNİŞMENDNÂME دانشمندنامه XI. yüzyılda İç Anadolu’da Bizans’a karşı yaptığı fetihlerle şöhret bulan ve burada kendi adıyla anılan bir devlet kuran Dânişmend Gazi’nin adı etrafında teşekkül etmiş fetih menkıbelerinden oluşan destanî roman.