TENKİT التنقيد Değerini ortaya koymak amacıyla genelde sanat ve özelde bir edebiyat eserinin belirlenmiş ölçütlere göre incelenmesi ve analizini konu alan bilim dalı.
TENKÎT التنكيت Aynı kapsamda yer alan nesnelerden belli bir amaçla ve özellikle birini nükte gereği zikretmek anlamında edebiyat terimi.
AHMED ŞUAYB Edebî tenkit sahasındaki seviyeli makaleleriyle tanınan Servet-i Fünûn dönemi yazarı.
MUALLİM NÂCİ Şair; tenkit, lugat ve edebiyat tarihi çalışmalarıyla tanınan müellif.
Nusayrîler’in gizli inanç ve ibadetlerini ifşa ve tenkit etmek amacıyla kaleme aldığı el-Bâkûretü’s-Süleymâniyye adlı eseriyle tanınan müellif (ö. 1863 [?]).bk. el-BÂKÛRETÜ’s-SÜLEYMÂNİYYE الباكورة السليمانية
ÂBÂ الآباء Kur’ân-ı Kerîm’de daha çok müşriklerin, atalarının dinine bağlılığını tenkit için kullanılan bir tabir.
ALÂ YEDEY ADL على يدي عدل Hadis ilminde cerhin üçüncü derecesindeki bir râvi hakkında kullanılan tenkit ifadesi.
İbnü’r-Râvendî’nin (ö. 301/913-14 [?]) Mu‘tezile mezhebini tenkit etmek için kaleme aldığı, Feḍâʾiḥu’l-Muʿtezile adıyla da bilinen ve Ebü’l-Hüseyin el-Hayyât’ın el-İntiṣâr başlıklı kitabıyla cevaplandırdığı eser.bk. el-İNTİSÂR الانتصار
ARABA SEVDASI Recâizâde Mahmud Ekrem’in (ö. 1914) Tanzimat’tan sonraki yıllarda İstanbul’da görülmeye başlanan alafrangalaşma merakını tenkit ettiği romanı.
ABDÜLVÂHİD YAHYÂ (RENÉ GUÉNON) عبد الواحد يحيى İslâm, Hint ve Çin tasavvuf doktrinlerini entelektüel seviyede ele alan ve modern dünyayı her yönüyle tenkit eden görüşleriyle tanınan Fransız mutasavvıf ve mütefekkiri.
el-BÂKÛRETÜ’s-SÜLEYMÂNİYYE الباكورة السليمانية Nusayrîlik’ten Hıristiyanlığa geçen Adanalı Süleyman Efendi’nin (ö. 1863 [?]) Nusayrîler’in gizli inanç ve ibadetlerini ifşa ve tenkit amacıyla yazdığı eseri.
AHLÂKU’l-EŞRÂF أخلاق الأشراف Ubeyd-i Zâkânî-i Kazvînî’nin (ö. 772/1371 [?]) devrindeki bir kısım ileri gelenlerin ahlâk ve davranışlarını tenkit eden Farsça eseri.