AHMED b. BİZL el-MERENDÎ - TDV İslâm Ansiklopedisi

AHMED b. BİZL el-MERENDÎ

أحمد بن بذل المرندي
Müellif:
AHMED b. BİZL el-MERENDÎ
Müellif: ZEKİ SÖNMEZ
Web Sitesi: TDV İslâm Ansiklopedisi
Yayımcı: TDV İslâm Araştırmaları Merkezi
Baskı Tarihi: 1989
Erişim Tarihi: 30.04.2024
Web Adresi:
https://islamansiklopedisi.org.tr/ahmed-b-bizl-el-merendi
ZEKİ SÖNMEZ, "AHMED b. BİZL el-MERENDÎ", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/ahmed-b-bizl-el-merendi (30.04.2024).
Kopyalama metni

Babasının adı Ebû Bekir olarak da geçmektedir. Doğum ve ölüm tarihleri bilinmemektedir. İran’ın Azerbaycan bölgesindeki Merend şehrinden Anadolu’ya göç ederek XIII. yüzyılın ilk çeyreğinde Selçuklu sultanlarının hizmetine girmiş ve onların yapılarında çalışmıştır. Yetiştiği bölgenin mimari geleneklerine bağlı kalarak daha çok tuğla malzemeli yapılarda çalışan sanatçının adına, günümüze gelebilmiş ancak iki eserin kitâbesinde rastlanmaktadır. Bunlar, Sivas’ta 1219 yılında yapılan sultan I. İzzeddin Keykâvus Türbesi ile yine aynı yıllarda yapıldığı sanılan Niksar’daki Kırkkızlar Türbesi’dir. Bunlardan başka, kitâbelerinde Ahmed b. Bizl adı geçmemesine rağmen, bu iki yapıyla üslûp ve işçilik yönünden tam bir benzerlik gösteren Sivas Ulucami minaresinin de ona ait olması kuvvetle muhtemeldir.


BİBLİYOGRAFYA

İsmail Hakkı [Uzunçarşılı], Kitâbeler, İstanbul 1345/1927, I, 72.

A. Gabriel, Monuments Turcs d’Anatolie, Paris 1934, II, 126-127.

L. A. Mayer, Islamic Architects and Their Works, Genève 1956, s. 41.

Zeki Sönmez, Başlangıçtan XVI. Yüzyıla Kadar Anadolu’daki İslâm ve Türk Devri Yapılarında Çalışan Sanatkârlar (doktora tezi, 1981), İÜ Ed.Fak., s. 159-161.

Cl. Huart, “Épigraphie arabe d’Asie Mineure”, , sy. 3 (1895), s. 363 (nr. 64).

Bu madde TDV İslâm Ansiklopedisi’nin 1989 yılında İstanbul’da basılan 2. cildinde, 52 numaralı sayfada yer almıştır. Matbu nüshayı pdf dosyası olarak indirmek için tıklayınız.
TDV İslâm Ansiklopedisi'nden rastgele bir madde okumak ister misiniz?
BAŞKA BİR MADDE GÖSTER