ALİ b. MÜŞEYMEŞ - TDV İslâm Ansiklopedisi

ALİ b. MÜŞEYMEŞ

عليّ بن مشيمش
Müellif: ZEKİ SÖNMEZ
ALİ b. MÜŞEYMEŞ
Müellif: ZEKİ SÖNMEZ
Web Sitesi: TDV İslâm Ansiklopedisi
Yayımcı: TDV İslâm Araştırmaları Merkezi
Baskı Tarihi: 1989
Erişim Tarihi: 21.11.2024
Web Adresi:
https://islamansiklopedisi.org.tr/ali-b-museymes
ZEKİ SÖNMEZ, "ALİ b. MÜŞEYMEŞ", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/ali-b-museymes (21.11.2024).
Kopyalama metni

XIV. yüzyılın ikinci yarısında yaşamıştır; doğum ve ölüm tarihleri bilinmemektedir. Adına, Selçuk’taki Aydınoğulları dönemine ait Îsâ Bey Camii’nin 777 (1375) tarihli kitâbesinde rastlanmaktadır. Bu kitâbede geçen Dımaşkī nisbesinden Şamlı olduğu anlaşılan Ali b. Müşeymeş, ilk olarak Şam Emeviyye Camii’nde ortaya çıkan ve daha sonra Diyarbakır Ulucamii ile Güneydoğu Anadolu’daki bazı Artuklu camilerinde devam eden plan şemasını, XIV. yüzyılın sonlarına doğru Batı Anadolu’da yeniden uygulama alanına çıkarmıştır. Bu çalışmasında, ayrıntılara girildiğinde daha da iyi görülebilen, çeşitli tesirlere getirdiği ustaca yorumuyla orijinal bir eser ortaya koymuştur. Bu durum onun, Türk ve İslâm mimarilerini iyi incelemesinden gelen köklü bir mimarlık kültürüne sahip olduğunu göstermektedir.

Kitâbe tarihi 820 (1417) olan Merzifon’daki Çelebi Mehmed Medresesi ile Amasya’daki Bayezid Paşa Camii’ni (822/1419) yapan mimar Ebû Bekir b. Muhammed b. Hamza el-Müşeymeş ve Ankara’daki Karaca Bey Külliyesi’ni (848/1444) yapan Sinâneddin Ahmed b. Ebû Bekir el-Müşeymeş de aynı mimar ailesinden gelmektedirler. Ayrıca Îsâ Bey Camii’nde Ali b. Müşeymeş ile beraber çalışan ve onunla aynı nisbeyi taşıyan, mihrapta ismi kayıtlı Ali b. Dâvûd ed-Dımaşkī’nin de Ali b. Müşeymeş’in akrabası olması kuvvetle muhtemeldir. Usta-çırak düzeniyle kendi içinde mimar yetiştiren bu aileden, yapı kitâbelerinde adlarına rastlanmayan başka sanatkârların da çıkmış olması mümkündür.


BİBLİYOGRAFYA

Ch. Texier, Asie Mineure, Paris 1862, s. 311.

L. A. Mayer, Islamic Architects and Their Works, Genève 1956, s. 54.

Zeki Sönmez, Başlangıçtan XVI. Yüzyıla Kadar Anadolu’daki İslâm ve Türk Devri Yapılarında Çalışan Sanatkârlar (doktora tezi, 1981), İÜ Ed.Fak., s. 239-243.

K. Otto-Dorn, “Die İsa Bey Moschee in Ephesus”, Istanbuler Forschungen, XVII, Berlin 1950, s. 115-132.

Bu madde TDV İslâm Ansiklopedisi’nin 1989 yılında İstanbul’da basılan 2. cildinde, 422 numaralı sayfada yer almıştır. Matbu nüshayı pdf dosyası olarak indirmek için tıklayınız.
TDV İslâm Ansiklopedisi'nden rastgele bir madde okumak ister misiniz?
BAŞKA BİR MADDE GÖSTER