Konya’da doğdu (1964). Konya İmam-Hatip Lisesi’nden (1985) ve Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nden (1990) mezun oldu. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Emevîler Döneminde Medine (41-132 / 661-750)” başlıklı teziyle yüksek lisansını (danışman: Prof.Dr. Mustafa Fayda, 1993), “Cahiliye’den Emevîler’in Sonuna Kadar Haremeyn” başlıklı teziyle de doktorasını tamamladı (danışman: Prof.Dr. Mustafa Fayda, 1999). “Abbasîler’den Osmanlılar’a Mekke-Medine Tarihi” başlıklı takdim çalışmasıyla doçent (2007), “Anadolu Selçuklu ve Beylikler Döneminde Meram” başlıklı takdim çalışmasıyla profesör (2013) unvanını aldı.
Araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladığı (1991) Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden aynı üniversiteye bağlı Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Bölümü’ne öğretim görevlisi olarak atandı (1996). Daha sonra aynı üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olarak göreve başladı (2002) ve aynı zamanda fakülte bünyesinde çeşitli idarî görevlerde bulundu. Aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü (2013-2015) ve Topkapı Sarayı Müze Başkanlığı (2016-2019) görevlerini üstlendi. Uzun yıllar boyunca öğretim üyesi ve idareci olarak hizmet ettiği Marmara Üniversitesi’nden emekli olduktan sonra (2022) Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü’nde öğretim üyesi ve Fuat Sezgin Bilim Tarihi Enstitüsü müdürü olarak çalışmaya başladı. 30 Temmuz 2023’te İstanbul’da vefat etti.
Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Araştırmaları Merkezi (İSAM) tarafından hazırlanan
TDV İslâm Ansiklopedisi’ne 1997 yılından itibaren müellif-redaktör ve 2004 yılından itibaren İslâm Tarihi ve Medeniyeti İlim Heyeti üyesi olarak önemli katkılarda bulundu; 76 madde veya madde bölümü telif etti, çok sayıda maddenin ilmî redaksiyonunu yaptı. Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Danışma Kurulu üyeliği ve Türk Tarih Kurumu Bilim Kurulu üyeliğinde bulundu. Türkiye Maarif Vakfı ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) işbirliğiyle hazırlanmakta olan Türk Maarif Ansiklopedisi çalışmalarına hem İcra Kurulu üyesi hem de Kültür ve Medeniyet İlim Heyeti başkanı olarak katkıda bulundu. İSAM tarafından 2023 yılında hazırlık çalışmaları başlatılan tematik ansiklopedilerden Hac Ansiklopedisi’nin baş editörlüğünü üstlendi.
İlmî ve akademik çalışmaları İslâm tarihi ve medeniyeti alanında, özellikle de Haremeyn (Mekke-Medine) ve İstanbul tarihi üzerinde yoğunlaşmıştır. Haremeyn tarihine yönelik çalışmaları vesilesiyle Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) tarafından 2010 yılında “Dost” İslâm’a Hizmet Ödülü’ne lâyık görüldü.
Cahiliye’den Emevîler’in Sonuna Kadar Haremeyn (İstanbul 2003),
Abbasîler’den Osmanlılar’a Mekke-Medine Tarihi (İstanbul 2007) yayımlanmış başlıca eserleridir. Ayrıca alanında pek çok ilmî makale, kitap bölümü ve bildiriye imza attı.
500. Yılında Mukaddes Emanetler: Yaşayan Mirasımız (İstanbul 2019),
Geçmişten Günümüze Hilafet (Ali Satan ve Abdülkadir Macit ile birlikte, İstanbul 2019) gibi eserlere editörlük yaptı.
Uluslararası Üsküdar Sempozyumu-V (İstanbul 2008) ve
Uluslararası Üsküdar Sempozyumu-VI (İstanbul) bildiri kitaplarının yayın koordinatörlüğünü üstlendi.
Güncelleme Tarihi: 31.07.2023